Κολύμβηση

Κολύμβηση είναι η αυτο-προώθηση ενός ατόμου μέσα από το νερό συνήθως με σκοπό την ψυχαγωγία, τον αθλητισμό, την άσκηση, ή την επιβίωση. Μετακίνηση επιτυγχάνεται μέσω της συντονισμένης κίνησης των άκρων, του σώματος, ή και των δύο. Οι άνθρωποι είναι σε θέση να κρατήσουν την αναπνοή τους κάτω από το νερό και να μάθουν στοιχειώδη κολύμβηση  μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη γέννηση τους.

Η κολύμβηση είναι από τις κορυφαίες  σε ψυχαγωγία δραστηριότητες και σε ορισμένες χώρες τα μαθήματα κολύμβησης είναι ένα υποχρεωτικό μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος. Ως επίσημο άθλημα, το κολύμπι χαρακτηρίζεται από μια σειρά από τοπικές, εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία λαμβάνει χώρα κάθε τέσσερα χρόνια.

Η κολύμβηση εκτιμήθηκε από την αρχαιότητα ως μέσο φυσικής άσκησης και ψυχαγωγίας. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την κολυμβητική τέχνη, όπως μαρτυρούν οι αμφορείς και οι τοιχογραφίες του 1600 πΧ που βρέθηκαν. Την περίοδο αυτή κολυμβητές προσθίου και ελευθέρου απεικονίζονται σε αργυρό ‘ρητό’ των Μυκηνών. Στην Οδύσσεια ο Όμηρος εξυμνεί τις κολυμβητικές ικανότητες του Οδυσσέα ο οποίος, όταν το πλοίο του βυθίστηκε, κατάφερε να φτάσει κολυμπώντας μέχρι το νησί των Φαιάκων.

Οι πρώτοι κολυμβητικοί όμιλοι δημιουργούνται στη Μεγάλη Βρετανία το 1837, όπου και ξεκινάνε οι πρώτοι κολυμβητικοί αγώνες. Η κολύμβηση είναι παρούσα σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το άθλημα της κολύμβησης στη Κύπρο είναι αυτή την στιγμή το πρώτο σε μαζικότητα  άθλημα μετά το ποδόσφαιρο. Οι εγγεγραμμένοι κολυμβητές στους Ναυτικούς Ομίλους σε όλη την Κύπρο ξεπερνούν τους 1500.

Ο Ναυτικός Όμιλος Λεμεσού είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Κυπριακής ομοσπονδίας κολύμβησης με μεγάλες διακρίσεις στο ενεργητικό του όπως οι πολλές κατακτήσεις πρωταθλημάτων, παγκύπρια ρεκόρ και διεθνείς επιτυχίες.

Αυτό που τιμά ιδιαίτερα τον Ν.Ο.Λεμεσού είναι η συμμετοχή 5 κολυμβητών του σε Ολυμπιακούς  Αγώνες με μεγάλη επιτυχία που φανερώνει τον επαγγελματισμό, την μεθοδικότητα και το επιτυχημένο πρόγραμμα που ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Αγωνίσματα

Οι αγώνες γίνονται σε πισίνες των 25 ή 50 μέτρων. Το πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων περιλαμβάνει 26 ατομικά αγωνίσματα και 6 σκυταλοδρομίες, για άνδρες και γυναίκες, σε πισίνα 50 μέτρων. Το ελεύθερο, το ύπτιο, το πρόσθιο, η πεταλούδα και η μικτή ατομική, είναι τα ατομικά αγωνίσματα που μαζί με τις σκυταλοδρομίες (ελεύθερο και μικτή ομαδική), είναι τα στυλ της κολύμβησης που περιλαμβάνονται στο επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα.

Στις περισσότερες μεγάλες διοργανώσεις χρησιμοποιούνται ακόμα 3 αγωνίσματα. 50 Πεταλούδα – 50 Ύπτιο – 50 Πρόσθιο.

Ελεύθερο: Αγωνίσματα: 50μ – 100μ – 200μ – 400μ – 800μ & 1.500μ

Ύπτιο: Αγωνίσματα: 100μ – 200μ.

Πρόσθιο: Αγωνίσματα: 100μ – 200μ.

Πεταλούδα: Αγωνίσματα: 100μ – 200μ.

Μικτή Ατομική: Αγωνίσματα: 200μ – 400μ.
Στα αγωνίσματα της μικτής ατομικής, ο αθλητής αγωνίζεται σε ίσες αποστάσεις, σε όλα τα στυλ της κολύμβησης. Αυτό το αγώνισμα συνδυάζει τεχνική, ταχύτητα και αντοχή. Η σειρά που ακολουθείται είναι: πεταλούδα, ύπτιο, πρόσθιο και ελεύθερο.

Σκυταλοδρομίες
Αγωνίσματα: 4Χ100μ. ελεύθερο, 4Χ100μ. μεικτή ομαδική και 4Χ200μ. ελεύθερο.

Εξοπλισμός
Οι αθλητές φορούν μαγιό, σκουφάκι και προστατευτικά γυαλιά για να προστατεύουν τα μάτια τους και να έχουν καλύτερη όραση μέσα στο νερό. Επίσης πρέπει να φέρουν βαρελάκι, σανίδα και πέδιλα.

Χώροι και ώρες προπόνησης

Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Λεμεσού 50μ

Ώρες Προπονήσεων: 14.30 – 20.00

Τσίρειο Κολυμβητήριο 25μ

Ώρες Προπονήσεων: 16.00 – 19.30 και 17.00 – 19.30

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στη Γραμματεία του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού στο τηλ + 357 25318181