Κωπηλασία

Κωπηλασία είναι η τέχνη, να κινεί ο άνθρωπος ένα σκάφος πάνω στην επιφάνεια του νερού, χειριζόμενος κατάλληλα τα κουπιά. Είναι ομαδικό κυρίως άθλημα που προάγει τις πνευματικές, ψυχικές και σωματικές δραστηριότητες του ατόμου. Αυτή η ομαδικότητα του αθλήματος ωθεί τον αθλητή στην προσπάθεια να βελτιώνει συνεχώς την τεχνική του, την αντοχή του, την ταχύτητα του, την ευστροφία του και να εργάζεται ως μια οντότητα με απόλυτη ομοιομορφία στο πλήρωμα. Το γεγονός πως το άθλημα διεξάγεται σε απόλυτα ανοικτό και υπαίθριο χώρο όπου κατά κανόνα υπάρχει καθαρή ατμόσφαιρα και διαρκής εναλλαγή καιρικών συνθηκών και οπτικών παραστάσεων, κάνει την κωπηλασία ακόμη πιο αξιόλογη και ελκυστική δραστηριότητα. Το Τμήμα Κωπηλασίας απευθύνεται σε παιδιά 8 ετών και άνω, νέους (αγόρια-κορίτσια) όλων των ηλικιών, μαζικό αθλητισμό, άτομα τρίτης ηλικίας και Α.Μ.Ε.Α.

Το Τμήμα Κωπηλασίας αποτελείται από τρία βασικά μέρη:

 1. Ακαδημία: Έχει ως στόχο την ενημέρωση περί των ευεργετημάτων του αθλήματος, την πρακτική εκμάθηση στα κωπηλατοεργόμετρα του γυμναστηρίου, την πρακτική εξάσκηση στο νερό (θάλασσα ή λίμνη) μαζί με έμπειρους αθλητές-πρωταθλητές κωπηλασίας του Ν.Ο.Λ, την βελτίωση Φυσικής Κατάστασης, την σωστή διαπαιδαγώγηση σε θέματα ήθους, υγείας, δια βίου άσκησης και προετοιμασία για ένταξη στην Αγωνιστική Ομάδα.
 2. Αγωνιστική Κωπηλασία:  Έχει ως στόχο την βελτίωση της ειδικής αντοχής στο αγώνισμα με σκοπό την συμμετοχή στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα κωπηλασίας, σε Διασυλλογικούς Αγώνες, Διεθνής Αγώνες και Εθνική Ομάδα Κωπηλασίας.
 3. Μαζικός Αθλητισμός:  Έχει ως στόχο την βελτίωση της γενικής αλλά και ειδικής αντοχής στο αγώνισμα, την ψυχαγωγία των αθλητών μέσω της άσκησης και την προσφορά στον συνάνθρωπο  με την συμμετοχή σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.

Το Τμήμα λειτουργεί καθημερινά  15:00-19:00 στις εγκαταστάσεις του Ομίλου και κάθε Σάββατο και Κυριακή 7:00-12:00. Εκμαθήσεις  γίνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη 18:00-19:00 στο Γυμναστήριο του Ομίλου και Σαββατοκύριακο 10:00-12:00 στο Φράγμα Γερμασόγειας – Θάλασσα Ναυτικού Ομίλου (καλοκαίρι).

Πως και που γίνονται οι εκμαθήσεις:

Οι εκμαθήσεις σε ένα αρχάριο κωπηλάτη γίνονται σε ατομικό επίπεδο (personal training) λόγω της ιδιαιτερότητας του αθλήματος. Ο εκπαιδευτής βρίσκεται σε διπλό σκάφος μαζί με τον μαθητευόμενο και αναλύει και δείχνει την κίνηση, διατηρώντας παράλληλα την ισορροπία του σκάφους. Οι μαθητευόμενοι εκπαιδεύονται στο φράγμα Γερμασόγειας, στην θάλασσα του Ν.Ο.Λ και στο Κωπηλατοεργόμετρο στο γυμναστήριο του τμήματος.

Ιδιαιτερότητες και πλεονεκτήματα (δεξιότητες)

 • Είναι το μοναδικό ολυμπιακό άθλημα όπου ο αθλητής κινείτε με πλάτη προς τον   τερματισμό
 • Είναι ομαδικό κυρίως άθλημα που προάγει τις πνευματικές, ψυχικές και σωματικές δραστηριότητες του ατόμου. Αυτή η ομαδικότητα του αθλήματος ωθεί τον αθλητή στην προσπάθεια να βελτιώνει συνεχώς την τεχνική του, την αντοχή του, την ταχύτητα του, την ευστροφία του και να εργάζεται ως μια οντότητα με απόλυτη ομοιομορφία στο πλήρωμα
 • Βελτιώνει το δεξιότητα ισορροπίας
 • Βελτιώνει το δεξιότητα του προσανατολισμού στο χώρο
 • Βελτιώνει το δεξιότητα συγχρονισμού
 • Καλλιεργεί το ρυθμό στους αθλητές
 • Δεν υπάρχουν κραδασμοί ή άλλες σωματικές επαφές, χτυπήματα κλπ. Τα οποία να προκαλούν τραυματισμούς
 • Είναι δεύτερο μετά το Crosscountry άθλημα με την μεγαλύτερη πρόσληψη οξυγόνου

Το γεγονός πως το άθλημα διεξάγεται σε απόλυτα ανοικτό και υπαίθριο χώρο όπου κατά κανόνα υπάρχει καθαρή ατμόσφαιρα και διαρκής εναλλαγή καιρικών συνθηκών και οπτικών παραστάσεων, κάνει την κωπηλασία ακόμη πιο αξιόλογη και ελκυστική δραστηριότητα.

Πως ακριβώς μετακινείται το σκάφος

Στην κωπηλασία παρατηρούμε ότι η κίνηση του αθλητή και του σκάφους είναι επηρεασμένες κυρίως από τους φυσικούς νόμους που καθορίζουν την τεχνική της κωπηλασίας.

Το σύστημα «σκάφος – αθλητής», διέπεται από το σύνολο αυτών των φυσικών αρχών (νόμων): ισορροπία, αντίσταση νερού, στροβιλισμός, δράση – αντίδραση, αδράνεια. Ο στόχος στην κωπηλασία είναι να κινεί ο αθλητής το σκάφος πάνω στην επιφάνεια του νερού με αρμονία χειριζόμενος κατάλληλα τα κουπιά.

Ο κωπηλάτης χρησιμοποιεί τα κουπιά τους ως 2ου Βαθμού Μοχλό (Δύναμη-Αντίσταση-Υπομόχλιο) για μετακινήσει το σκάφος. Η προωθητική δύναμη παρέχεται περιοδικά επειδή η κίνηση του κουπιού είναι και στο νερό, με τη δύναμη που εφαρμόζεται, και έξω από το νερό, χωρίς να εφαρμόζεται καμιά δύναμη.

Στη διάρκεια ενός κύκλου κουπιάς, ο αθλητής κινείται προς τα εμπρός και προς τα πίσω πάνω στο καρέλλο ή σέλμα (κινητό κάθισμα) δημιουργώντας έτσι θετικές και αρνητικές δυνάμεις.  Η θετική δύναμη προκαλεί στο σκάφος προώθηση προς τα εμπρός, ενώ η αρνητική δύναμη προκαλεί μείωση της ταχύτητας που έχει προηγηθεί από την θετική δύναμη, φρενάροντας έτσι το σκάφος.

Περιληπτικά ο κύκλος της κουπιάς χωρίζεται στις εξής φάσεις:

1η φάση – Προετοιμασία

2η φάση – «Άρπαγμα» και 1ο μισό του τραβήγματος

3η φάση – 2ο Μισό του τραβήγματος-τέλος τραβήγματος

4η φάση – Τέλειωμα – «Ξενέρωμα»

5η φάση – «Πέταγμα» – 1ο μισό της επαναφοράς

6η φάση –  2ο Μισό της επαναφοράς

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος πριν ξεκινήσει κωπηλασία – εξοπλισμός

 • Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο αθλητής να γνωρίζει κολύμπι. Η κωπηλασία είναι άθλημα του  υγρού    στοιχείου οπότε η ικανότητα του ατόμου να επιπλέει είναι απαραίτητη
 • Να έχει Δελτίο Υγείας (ΚΟΑ)
 • Ο εξοπλισμός (σκάφος-κουπιά) παρέχεται από το σωματείο – όμιλο που θα συμμετέχει ο αθλητής
 • Χρειάζεται αθλητική περιβολή (όχι πολύ φαρδιά ρούχα για να μπορεί να συσπειρώνεται και να μην σκαλώνει πουθενά μέσα στο σκάφος)
 • Το άθλημα διεξάγεται σε ήρεμο νερό, ολόχρονα (χειμώνα και καλοκαίρι) σε θάλασσα και λίμνη
 • Κάθε όμιλος έχει τα δικά του χρώματα (κουπιών), στολές με τις οποίες οι αθλητές αγωνίζονται, σε κάθε πλήρωμα πρέπει να υπάρχει ομοιομορφία

Τι σκάφοι χρησιμοποιούνται-περιγραφή

Υπάρχουν 9 είδη σκαφών στην Κωπηλασία και 2 είδη κουπιών : α) Διπλά κουπιά και β)Μεγάλο κουπί

Σε επίσημες διεθνείς διοργανώσεις το μόνο άθλημα με πηδαλιούχο που έχει μείνει είναι η Οκτάκωπος και είναι και το πιο θεαματικό. Στην Κύπρο μέχρι σήμερα έχουμε δυστυχώς μόνο Σκίφ, Διπλό Σκίφ, Τετραπλό Σκίφ (μπήκε το 2012) στο πρόγραμμα αγώνων. Το 2011 έγινε επίδειξη της Δίκωπου άνευ και Τετράκωπου το 2012 από αθλητές του Ν.Ο.Λεμ. στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα.

Κατηγορίες αθλητών

Junior D:  12 ετών και κάτω 500 μέτρα

Junior C:  12-14 ετών 1000 μέτρα

Junior B14-16 ετών 2000 μέτρα

Junior A:  16-18 ετών 2000 μέτρα

SENIOR B U23 :  Lightweight Men – Lightweight Women, 18-22 ετών 2000 μέτρα

SENIOR A: Lightweight Men – Lightweight Women, 23 ετών και άνω 2000 μέτρα

ΜΑΣΤΕΡ: 27 ετών και άνω 1000 μέτρα

Στον όμιλο μας σήμερα γυμνάζονται παιδιά από 7 ετών έως και 50

Κλειστή Κωπηλασία

Είναι ένα παρακλάδι της Κωπηλασίας το οποίο εφεύρε ο «κωπηλάτης» για να γυμνάζεται όταν δεν είναι καλός ο καιρός για να βγάλει βάρκα.  Όταν λέμε Κλειστή Κωπηλασία εννοούμαι το Κωπηλατοεργόμετρο ή Εργόμετρο όπως το αποκαλούν οι κωπηλάτες. Το Κωπηαλτοεργόμετρο είναι ένα μηχάνημα εξομοίωσης της κίνησης της κωπηλασίας. Διεξάγονται επίσης αγώνες Κλειστής Κωπηλασίας σε Παγκύπριο, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι ένα παρακλάδι της Κωπηλασίας το οποίο εφεύρε ο «κωπηλάτης» για να γυμνάζεται όταν δεν είναι καλός ο καιρός για να βγάλει βάρκα.  Όταν λέμε Κλειστή Κωπηλασία εννοούμαι το Κωπηλατοεργόμετρο ή Εργόμετρο όπως το αποκαλούν οι κωπηλάτες.

CoastalRowing – Παράκτια Κωπηλασία

Το άθλημα της παράκτιας κωπηλασίας είναι πολύ συναρπαστικό και έχει αρχίσει να έχει μεγάλη απήχηση διεθνώς, πρόκειται για άθλημα στην Θάλασσα με σκάφη ειδικά κατασκευασμένα για τα κύματα.

Στην Κύπρο είμαστε ο πρώτος και μοναδικός Όμιλος που διαθέτει σκάφη παράκτιας Κωπηλασίας και γίνεται χρήση από μεγάλους και μικρούς και ιδιαίτερα στο SummerCamp του Ομίλου μας όπου οι μικροί συμμετέχοντες δοκιμάζουν το άθλημα της Κωπηλασίας και μερικοί από αυτούς έχουν σταδιοδρομήσει αφού εντάχθηκαν στην αγωνιστική ομάδα του Ομίλου.

Συμμετοχές σε πρωταθλήματα και επιτυχίες

Η αγωνιστική ομάδα του ομίλου συμμετέχει:

–   Διασυλλογικούς αγώνες

–  Παγκύπριο Πρωτάθλημα

–  Παγκύπριο Πρωτάθλημα Κλειστής Κωπηλασίας

–  Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστής Κωπηλασίας

–  Παγκόσμιο παράκτιας κωπηλασίας

–  Διεθνείς Ρεγκάτες Κωπηλασίας (Βέλγιο-Τσεχία-Ελλάδα)

–  Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας (Εθνική ομάδα)

Σημαντικοί σταθμοί:

–  Πρωταθλήτρια ομάδα 2000 έως 2007 και 2012 έως σήμερα

–   1η θέση στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστής κωπηλασίας, Δανία 2014 , Ζησιμίδης Αλέξανδρος

– 1η θέση στη Διεθνή Ρεγκάτα Τσεχίας, Ρατσιτσε 2014, Δίκωπο Ελ. Βαρών Ανδρών, Οδυσσέως Σταύρος και Φαχούρης Θεόδουλος

–   2η θέση στη Διεθνή Ρεγκάτα Τσεχίας, Ρατσιτσε 2014, Δίκωπο Ελ. Βαρών Ανδρών, Λεωνίδας Γ. και Καραπατέας Γιώργος

–   4  πρώτες θέσεις, 3 δεύτερες και 3 τρίτες Διεθνή Ρεγκάτα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, 2013.

–  Δύο 2ες  θέσεις στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστής κωπηλασίας, Αγγλία 2012, Μαρία Καραΐσκου και Αριστοτέλης Ιωάννου

–  Παγκύπρια Ρεκόρ

–  Βέλγιο κλπ

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στη Γραμματεία του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού στο τηλ + 357 25318181