Κανό Καγιάκ

Καγιάκ είναι το άθλημα στο οποίο ο αθλητής είναι καθιστός στο σκάφος και με ένα κουπί με δυο κουτάλες κινεί το σκάφος προς τα εμπρός.

Κανό είναι το άθλημα στο οποίο ο αθλητής είναι ημιγονατιστός μέσα στο σκάφος και με ένα κουπi με μια κουτάλα κινεί το σκάφος προς τα εμπρός.

Τόσο στο καγιάκ όσο και στο κανό υπάρχουν ατομικά και ομαδικά σκάφη. Είναι αθλήματα όπου χρειάζονται αντοχή, δύναμη και τεχνική. Δεν είναι μονότονα διότι διεξάγονται σε ανοικτό χώρο στην ύπαιθρο. Το Τμήμα του κανό καγιάκ απευθύνεται σε παιδιά 8 ετών και άνω, νέους (αγόρια-κορίτσια) όλων των ηλικιών, μαζικό αθλητισμό, άτομα τρίτης ηλικίας, Α.Μ.Ε.Α, και άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Το Τμήμα του κανό καγιάκ αποτελείται από τρία βασικά μέρη:

1)Ακαδημία: Έχει ως στόχο την ενημέρωση του αθλήματος, την πρακτική εκμάθηση, την πρακτική εξάσκηση στο νερό, τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, τη  διαπαιδαγώγηση σε θέματα ήθους, υγείας και προετοιμασία για ένταξη στην αγωνιστική ομάδα.

2)Αγωνιστική ομάδα: Έχει ως στόχο τη βελτίωση της ειδικής αντοχής στο αγώνισμα με σκοπό τη συμμετοχή στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Κανό Καγιάκ, σε Διασυλλογικούς αγώνες, σε Διεθνής αγώνες και στην Εθνική ομάδα Κανό Καγιάκ.

3)Μαζικός  αθλητισμός: Έχει ως στόχο τη βελτίωση της γενικής αλλά και ειδικής αντοχής στο αγώνισμα και τη ψυχαγωγία των αθλητών μέσω της άσκησης.

Το Τμήμα της αγωνιστικής ομάδας λειτουργεί καθημερινά μεταξύ 15:30-18:30μμ στο φράγμα της Γερμασόγειας , εκτός Τετάρτης που η προπόνηση γίνεται  στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού μεταξύ των ωρων 17.00-19.00μμ και κάθε Σάββατο μεταξύ 8.00-9.30πμ στο φράγμα της Γερμασόγειας  και  στίς εγκαταστάσεις του ΝΟΛ μεταξύ 10.00-11.00πμ .

Πώς καί πού γίνονται οι εκμαθήσεις

Οι  Εκμαθήσεις  γίνονται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη μεταξύ 15.30-16.30μμ και Σάββατο 10.00-11.00 στη θαλάσσιο χώρο μπροστά από το οίκημα του ΝΟΛ ή εάν δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες η προπόνηση γίνεται στο γυμναστήριο του Ομίλου. Οι εκμαθήσεις του τμήματος γίνονται στη θάλασσα μπροστά από το οίκημα του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες των 2 ατόμων για να βοηθά το ένα το άλλο να μπαίνουν μέσα στο σκάφος. Εξαιτίας της κατασκευής του σκάφους είναι δύσκολο να βρούνε ισορροπία και τα πρώτα μαθήματα χρειάζονται εξωτερική βοήθεια. Για τα παιδιά κάτω των 12 ετών τα σκάφη είναι πιο μικρά, πιο ελαφριά και πιο πλατιά από τα κανονικά αγωνιστικά σκάφη. για να βρίσκουν πιο εύκολα ισορροπία τα παιδιά.

Ιδιαιτερότητες και πλεονεκτήματα (δεξιότητες)

Βελτιώνει τη δεξιότητα ισορροπίας

Βελτιώνει τη δεξιότητα του προσανατολισμού στο χώρο

Βελτιώνει τη δεξιότητα συγχρονισμού στα ομαδικά σκάφη

Καλλιεργεί το ρυθμό στους αθλητές

Δεν υπάρχουν κραδασμοί ή άλλες σωματικές επαφές, χτυπήματα κλπ. Τα οποία να προκαλούν τραυματισμούς

Πως ακριβώς μετακινείται το σκάφος

Με δυνατές κουπιές και σπρώξιμο με τα πόδια

Ο κύκλος της κουπιάς χωρίζεται σε τρεις φάσεις:

1η φάση – Προετοιμασία

2η φάση – Άρπαγμα

3η φάση – Τράβηγμα

Για να κρατήσει την ταχύτητα του το σκάφος ο αθλητής, στη μεριά που τραβά κουπιά, σπρώχνει και με το πόδι, αρκετοί νομίζουν ότι είναι άθλημα που μόνο, ο πάνω κορμός γυμνάζεται όμως με μια σωστή τεχνική γυμνάζεται όλο το κορμί μας ακόμα και τα πόδια.

 Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος πριν ξεκινήσει Κανό Καγιάκ – εξοπλισμός

  • Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο αθλητής να γνωρίζει κολύμπι.
  • Να έχει Δελτίο Υγείας (Κ.Ο.Α)
  • Ο εξοπλισμός (σκάφος-κουπιά) παρέχεται από το σωματείο
  • Χρειάζεται αθλητική περιβολή
  • Το άθλημα διεξάγεται σε ήρεμο νερό, ολόχρονα (χειμώνα και καλοκαίρι) σε θάλασσα και λίμνη

 Τι σκάφοι χρησιμοποιούνται-περιγραφή

Υπάρχουν 3 είδη σκαφών στο αγωνιστικό Καγιάκ και στο κανό ως ακολούθως:

  • Το Κ1(Καγιάκ) ή C1(Κανό) μονό όπου μέσα στο σκάφος είναι ένας αθλητής
  • Το Κ2(Καγιάκ) ή C2(Κανό) διπλό όπου μέσα στο σκάφος είναι 2 αθλητές
  • Το Κ4(Καγιάκ) ή C4(Κανό) τετραπλό όπου μέσα στο σκάφος είναι 4 αθλητές.

Οι επίσημες αποστάσεις του Κανό Καγιάκ σπριντ είναι τα 1000μ στο Κ1,Κ2,Κ4 αντρών, τα 1000μ Κ1,Κ2 γυναικών, τα 500μ Κ1, Κ2 αντρών, τα 500μ Κ1,Κ2,Κ4 γυναικών και τα 200μ Κ1,Κ2 αντρών και γυναικών.

Υπάρχουν και άλλα παρακλάδια του Κανό Καγιάκ τα οποία δεν προωθούμε στην Κύπρο καθώς δεν έχουμε τους κατάλληλους χώρους όπως φράχτες και λίμνες. Τέτοια είναι το kayak polo, kayak surf, slalom kayak κ.α

Το Κανό Καγιάκ στο Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού

Το Τμήμα Κανό Καγιάκ του Ομίλου λειτουργεί από το 1998 όπως και η Κυπριακή  Ομοσπονδία Κανό Καγιάκ, τον ίδιο χρόνο διοργανώθηκε και το πρώτο Παγκύπριο πρωτάθλημα. Ο ΝΟΛ από τότε παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα. Έχει κατακτήσει 9 Πρωταθλήματα και 3 Δεύτερες θέσεις. Το Τμήμα απασχολεί περίπου 70 αθλητές.

Πολύ σημαντικές είναι οι επιτυχίες του Τμήματος στο εξωτερικό, η εθνική ομάδα αποτελείται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό   (50% συν) από αθλητές του ΝΟΛ. Κάθε χρόνο οι αθλητές μας καταλαμβάνουν  πρώτες θέσεις στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, αλλά και έχουν σημαντικές διεθνείς επιτυχίες, όπως ο Κυριάκος Αγαθαγγέλου, 3ος στη Ρεγγάτα Olympic Hopes στη Σλοβακία (2014) και πέρασε σε όλους τους τελικούς των αγωνισμάτων του, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων (2014) ήρθε 16ος,, επίσης ο αθλητής μας των Αντρών Αντρέας Διαμαντή πήρε την πρόκριση για το European Olympic Games που θα γίνουν τον ερχόμενο Ιούνιο (2015). Οι αθλητές μας, με τις προπονήσεις πού κάνουν στην Κύπρο και με λίγη προετοιμασία στο εξωτερικό είναι αρκετό, για να έχει κάποιος αποτελέσματα υψηλού επιπέδου. Στόχοι του τμήματος είναι να συνεχίσει το πρωταγωνιστικό ρολό στα Παγκύπρια πρωταθλήματα αλλά να διεκδικήσουμε και μια θέση για πρόκριση σε ολυμπιακούς αγώνες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στη Γραμματεία του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού στο τηλ + 357 25318181