Ιστιοπλοΐα

Η ιστιοπλοΐα είναι η τέχνη του να πλέει κανείς στο νερό χρησιμοποιώντας ως πηγή ενέργειας τον άνεμο.

Το όνομα του αθλήματος είναι σύνθετο από το ιστίο + πλους, δηλαδή πλεύση με το πανί, που τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν τα σκάφη για να ταξιδεύουν. Τα πανιά δένονταν στα κατάρτια (ιστούς) και με τη βοήθεια του αέρα τα σκάφη που ονομάζονταν ιστιοφόρα διέσχιζαν στις θάλασσες όλου του κόσμου. Σημαντικά πλεονεκτήματα του αθλήματος είναι η ενδυνάμωση του χαρακτήρα, η αυτοπειθαρχία, ο προγραμματισμός, η υπομονή και η επιμονή που ο κάθε ένας καλλιεργεί.

Η ιστιοπλοΐα είναι από τα πρώτα Ολυμπιακά αθλήματα. Στους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες το 1896 είχε προγραμματιστεί  ιστιοπλοϊκός αγώνας ο οποίος δεν διεξήχθηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Το 1900 στο Παρίσι διεξήχθηκε ο πρώτος αγώνας ιστιοπλοΐας σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η ιστιοπλοΐα ήταν  το πρώτο άθλημα  που ενασχολήθηκε ο Ναυτικός Όμιλος Λεμεσού από την ίδρυση του το 1962. Η ενασχόληση με την ιστιοπλοΐα είχε  κοινωνικό χαρακτήρα μέχρι και την ίδρυση της Κυπριακής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας το 1978. Οι αγώνες γίνονταν ανάμεσα στους κυπριακούς και αγγλικούς ομίλους της Κύπρου. Το γεγονός ότι στους αγώνες συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του αγγλικού στρατού έδιναν ξεχωριστή αίγλη σε αυτούς τους αγώνες και τα έντυπα μέσα της εποχής έκαναν συχνές ανταποκρίσεις σε αυτούς τους αγώνες. Με την ίδρυση της Κυπριακής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας όπου ο ΝΟΛ υπήρξε ιδρυτικό μέλος, η Ιστιοπλοΐα στην Κύπρο απόκτησε πιο ανταγωνιστικό χαρακτήρα αφού εισήχθηκε η  Ολυμπιακή κατηγορία 470 και λίγο αργότερα η κατηγορία optimist.

Από το 1980 που ήταν η πρώτη παρουσία της Κύπρου σαν κρατική οντότητα σε Ολυμπιακούς Αγώνες ξεκινά και το κυπριακό ιστιοπλοϊκό ταξίδι σε Ολυμπιακούς αγώνες με σχεδόν ανελλιπή παρουσία.

Ο Ναυτικός Όμιλος Λεμεσού έχει μια πλούσια ιστορία στο άθλημα της ιστιοπλοΐας.  Στην Κύπρο έχει να επιδείξει σε ομαδικό επίπεδο 10 κατακτήσεις πρωταθλημάτων τα τελευταία 11 χρόνια. Οι σημαντικές επιτυχίες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό με αποκορύφωμα το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο της Κύπρου που κέρδισε ο ιστιοπλόος του ΝΟΛ, Παύλος Κοντίδης.

Το Τμήμα Ιστιοπλοΐας απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω, αγόρια και κορίτσια όλων των ηλικιών.

Το Τμήμα Ιστιοπλοΐας αποτελείται από τα πιο κάτω μέρη:
1. Ακαδημία Optimist

2. Ακαδημία Ενηλίκων

3. Αγωνιστική ιστιοπλοΐα τριγώνου

4. Αγωνιστική ιστιοπλοΐα ανοικτής θάλασσας.

5. Σχολή ανοικτής θάλασσας

6. Κοινωνική Ιστιοπλοΐα – Δια βίου άσκηση

7. Σχολή ιστιοσανίδας

Κατηγορίες σκαφών

Optimist
Τα παιδιά μέχρι 15 χρόνων και αν το επιτρέπει ο σωματότυπος τους αγωνίζονται με σκάφη τύπου optimist. Το σκάφος optimist είναι το δημοφιλέστερο σκάφος για παιδιά στον κόσμο. Οι αγωνιστικές ομάδες και οι ακαδημίες των optimist είναι η ραχοκοκαλιά κάθε ομίλου καθώς σε αυτή την κατηγορία δίνονται οι βάσεις της ιστιοπλοΐας.

Laser
Laser 4,7 – Laser Radial – Laser Standard: Το σκάφος τύπου laser έχει την μοναδικότητα αλλάζοντας μέρος του καταρτιού και το πανί να μπορεί να ιστιοπλοείτε από άτομα  50 μέχρι 100 κιλά. Είναι η δημοφιλέστερη κατηγορία στον κόσμο  και με αυτή ασχολούνται παιδιά από 10 ετών μέχρι ηλικιωμένοι 75+ ετών. Είναι Ολυμπιακή κατηγορία με το LaserStandard για τους άνδρες και το  LaserRadial για τις γυναίκες. Ο Ναυτικός Όμιλος Λεμεσού έχει να επιδείξει την μεγαλύτερη παράδοση σε αυτή την κατηγορία αφού έχει κατακτήσει σχεδόν όλα τα πρωταθλήματα ανδρών , γυναικών και εφήβων τα τελευταία 20 χρόνια.

Κατηγορία 470: Είναι η πιο τεχνική Ολυμπιακή κατηγορία στον κόσμο. Ο Ναυτικός Όμιλος Λεμεσού δραστηριοποιείτε σε αυτή την κατηγορία από το 1978. Ο Όμιλος έχει αναδείξει διαχρονικά μεγάλα αστέρια σε αυτή την κατηγορία.

Κατηγορία 420: Η κατηγορία αυτή θεωρείτε η πιο τεχνική εφηβική κατηγορία. Απευθύνεται σε παιδιά που τελειώνουν το optimist ή σε παιδιά που ο σωματότυπος τους δεν τους επιτρέπει να συνεχίσουν σε αυτή την κατηγορία.  Ο Ναυτικός Όμιλος Λεμεσού είναι ο μοναδικός όμιλος που έχει και στηρίζει αυτή την κατηγορία .

Πρόγραμμα Προπονήσεων

Οι προπονήσεις γίνονται καθημερινά στο θαλάσσιο χώρο μπροστά από τις εγκαταστάσεις του ομίλου. Για τις ακαδημίες πρέπει να προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία.

Σχολή Ιστιοσανίδας

Στον Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού λειτουργεί σχολή Ιστιοσανίδας. Υπάρχουν συγκεκριμένα πακέτα μαθημάτων καθώς επίσης παραδίδονται μαθήματα κατ’ ιδίαν.

Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας

Στον Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού διδάσκονται μαθήματα για Ιστιοπλοΐα Ανοικτής Θάλασσας με μεγάλα ιστιοφόρα σκάφοι. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων παραχωρούνται διεθνώς αναγνωρισμένα διπλώματα για όλα τα επίπεδα που προσφέρονται.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε τη Γραμματεία του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού στο τηλ + 357 25318181