Η Ιστορία του ΝΟΛ


Ο Ναυτικός Όμιλος Λεμεσου ιδρύθηκε την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 1962 και ώρα 11.30πμ, στο παραλιακό κέντρο “ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ” από τους Βάσο Αϊβαλιώτη, Κυριάκο Αντωνιάδη, Μάριο Αγαθαγγέλου, Βαρνάβα Αλεξάνδρου, Άδωνη Ζαχαρίου, Νίκο Κίρζη, Κώστα Λαμάρη, Γιαννάκη Νέμιτσα, Ανδρέα Παπαδόπουλο, Αιμίλιο Παντελίδη, Ανδρέα Πετρίδη, Γιαννάκη Ποταμίτη, Γιαννάκη Συκοπετρίτη, Χρίστο Χριστίδη, Ανδρέα Ραζή, Ρίκκο Μιχαηλίδη».

Oι πρώτες γραμμές των πρακτικών που κρατήθηκαν, οι οποίες καταγράφουν ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της ιστορίας της Λεμεσού… «Την 11ην Φεβρουαρίου, 1962, ημέρα Κυριακή εις το παραθαλάσσιο κέντρο “FLOSPLACE” έλαβον χώραν σύσκεψης καταστατικών μελών του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού.

Από τα παρόντα μέλη, τα οποία ήταν 40, εξελέγη πρόεδρος της σύσκεψης ο κ. Ανδρέας Παπαδόπουλους (Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων την περίοδο εκείνη), κατά την οποία συμφωνήθηκε το καταστατικό του Ομίλου. Ομοφώνως οι παρόντες διόρισαν το πρώτο Δ.Σ. που αποτελείτο από τους Κώστα Λαμάρη – Πρόεδρος, Γιαννάκη Ποταμίτη – Αντιπρόεδρος, Μάριο Αγαθαγγέλου – Γραμματέας, Τάκη Νέμιτσα – Ταμίας, Όμηρο Χριστοδουλίδη, Αιμίλιο Παντελίδη, Ρίκκο Μιχαηλίδη».

Από εκείνη τη μέρα οι συνεδριάσεις μεταξύ των μελών ορίζονταν τακτικά, αφού η οργάνωση και η βελτίωση του Ομίλου ήταν τα καίρια θέματα συζήτησης. Οι πρώτες συσκέψεις του ΔΣ αφορούσαν μεταξύ άλλων τη διευθέτηση παραχώρησης παραθαλάσσιας γης για τους σκοπούς του Ομίλου, την εύρεση οικονομικών πόρων και άλλα.

Το πάθος και η αφοσίωση στο σκοπό της ίδρυσης του Ομίλου, οι ποικίλες δραστηριότητες που διοργανώνονταν από τα μέλη δημιούργησαν μια θετική εικόνα του Ομίλου, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να επιθυμούν να γίνουν μέλη της οικογένειας του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού. Εξέχουσες προσωπικότητες της πόλης διακρίθηκαν σαν αθλητές, είτε κατείχαν θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο του ΝΟΛ. Στο βιβλίο πρακτικών του Ομίλου υπάρχουν ονόματα ανθρώπων που αποτελούσαν την ελίτ της κοινωνίας την τότε εποχή.

Ένα από τα πρώτα αθλήματα που προωθήθηκε στον ΝΟΛ είναι η ιστιοπλοΐα. Συχνά διοργανώνονταν αγώνες αρχικά με ψαρόβαρκες μεταξύ των Ναυτικών Ομίλων Λεμεσού, Αμμοχώστου, Δεκέλειας, Ακρωτηρίου και Επισκοπής και το 1980 ο ΝΟΛ έλαβε μέρος για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Μόσχα.

Τα Σαββατοκύριακα διοργανώνονταν επίσης αγώνες ιστιοπλοΐας μεταξύ των μελών, με συμμετοχή ατόμων κάθε ηλικίας. Η έναρξη δινόταν με το κτύπημα της καμπάνας από το λεγόμενο “Bridge” (γέφυρα), το υψηλότερο σημείο του οικήματος του Ομίλου, όπου ένας αναρτημένος ιστός αποτελούσε τη νοητή γραμμή εκκίνησης.

Διάφορες εκδηλώσεις όπως διαγωνισμοί ψαρέματος, οργανωμένες διαδρομές μέχρι το Ακρωτήρι, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν σχεδόν καθημερινά στο οίκημα του Ομίλου. Η είσοδος επιτρεπόταν μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη γι’ αυτό και θεωρείτο προνόμιο και μεγάλη τιμή για κάποιον να ανήκει στο Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού.

Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα ο ΝΟΛ απαριθμεί πολλά αθλητικά επιτεύγματα κατατάσσοντας τον Όμιλο Πρωταθλητή στο άθλημα της ιστιοπλοΐας, της κωπηλασίας, του κανό-καγιάκ, της κολύμβησης και υδατοσφαίρισης. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις που παρέχονται, το υψηλό επίπεδο των προπονητών και εκπαιδευτών γυμναστών καθώς και οι εξαιρετικές επιδόσεις των αθλητών του διαχρονικά όπως του Ολυμπιονίκη στην Ιστιοπλοΐα Παύλου Κοντίδη, του Βαλεντίνου Σοφοκλέους στην κωπηλασία, του Σταύρου Μιχαηλίδη και της Καρολίνας Πελενδρίτου στην κολύμβηση ανάμεσα άλλων, κατατάσσουν το ΝΟΛ σε υψηλή θέση στον ναυταθλητισμό του νησιού. Συμμετέχει επίσης ενεργά ως ιδρυτικό μέλος στις αντίστοιχες Ομοσπονδίες.

Ο Ναυτικός Όμιλος Λεμεσού διατηρεί άριστες σχέσεις και συνεργάζεται με όλους τους ναυτικούς ομίλους της Κύπρου, έχει επίσης αδελφοποιηθεί με ναυτικούς ομίλους στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Μέσα από διακυβερνητική συμφωνία έχει δοθεί η ευκαιρία σε μερικούς από τους αθλητές του Ομίλου να εγγραφούν παράλληλα σε Ομίλους του εξωτερικού.

Ο Ναυτικός Όμιλος Λεμεσού είναι γνωστός επίσης για τις πολιτιστικές του δραστηριότητες και τη συμβολή του στην κοινωνία διοργανώνοντας διάφορες εκδηλώσεις συμπεριλαμβανομένων ομιλιών, διαλέξεων σε αθλητικά και άλλα θέματα, πάρτι, δεξιώσεις, διαγωνισμούς αλιείας και τελετές απονομής βραβείων για τους αθλητές. Το έργο του ΝΟΛ υποστηρίζεται τόσο από τον ΚΟΑ (Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού), αλλά κυρίως από τα μέλη του ΝΟΛ και τους γονείς των αθλητών, που αποτελούν μια δυναμική, γεμάτη ενέργεια εθελοντική ομάδα.

Ως Λεμεσιανό Σωματείο ο Όμιλος αποτελεί ορόσημο για την πόλη της Λεμεσού. Σκοπός του είναι η διάδοση και η καλλιέργεια της αγάπης για τη θάλασσα, η ανάδειξη αθλητών του υγρού στίβου, η καλλιέργεια του αισθήματος της ασφάλειας όσων ασχολούνται με τη θάλασσα, η δημιουργία καλών σχέσεων μεταξύ των μελών του, η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης σε σχέση με τη θάλασσα και η δημιουργία αθλητών με σωστό χαρακτήρα που να σέβονται τους συναθλητές και τους συνανθρώπους τους γενικότερα.